Rondreis door IJsland maken in 2020?

Op deze website kom je veel te weten over het maken van een rondreis door het unieke IJsland, leuke weetjes over IJsland zelf en heb je de mogelijkheid om de mooiste reizen te bekijken voor IJsland. Allereerst enkele leuke weetjes over IJsland zijn hieronder terug te vinden. IJsland heeft ons namelijk veel te bieden. Het is een land met verschillende gezichten. Wanneer je alle schoonheden van IJsland wilt ontdekken, doe je dit het beste door middel van een rondreis. Zo kun je gaan genieten van de IJslandse cultuur, maar ook van geisers, vulkanen, gletsjers en watervallen.

Maak hieronder je keuze en bekijk de informatie:
Beschikbaarheid / kosten
Individueel / groepsreis
Fly-drive / Excursies
Goed om te weten en meer
* Bij Kras is informatie te vinden over IJsland en de vakanties.

Bekijk hier alle informatie >>

Lees hier verder over:

Overzicht:

Bekijk hier de reizen bij Kras

Bekijk hier de reizen bij TUI

Hoogtepunten van een rondreis door IJsland.

Hoogtepunten IJsland.
Door de veelzijdigheid van IJsland is er voor ieder wat wils. Of je nu op zoek bent naar meren, bergen of vulkanische gebieden, in IJsland vind je dat allemaal. Om het allemaal wat makkelijker te maken, volgen hieronder een aantal hoogtepunten, die je zeker niet mag missen.

 • Noorderlicht (Aurora Borealis)
 • Reykjavik
 • Gletsjermeer Jökulsárlón
 • Geisers van Geysir
 • Walvissen spotten

Noorderlicht.
De meeste kans om het noorderlicht in IJsland te kunnen zien, is in de winterperiode. Dus de maanden oktober tot en met maart, maar de weersomstandigheden moeten ook goedgezind wezen. Het noorderlicht zijn eigenlijk bundels van licht die zich door de lucht bewegen. Vaak is het licht groen, maar het kan ook in andere kleuren voorkomen zoals geel, paars en rood.

Reykjavik.
Rondreis IJslandDe hoofdstad van IJsland is Reykjavik. Het is een kleine stad, maar zeer hip. Prachtige bezienswaardigheden liggen op loopafstand in het oude stadscentrum. Je kunt fietsen huren om zo de stad nog beter te verkennen. Verder zijn er in de stad veel restaurants, musea en winkelcentra. Reykjavik staat bekend om het uitgaansleven.

Vooral in het weekend stromen de barretjes en disco’s vol. Wat ook zeker een populaire attractie is, is de Blue Lagoon. Dit is een geothermisch bad, deze hebben volgens velen een geneeskrachtige werking, en ligt op zo’n vijfenveertig minuten rijden buiten de stad.

Gletsjermeer Jökulsárlón.
In het zuiden van IJsland ligt het grootste en bekendste gletsjermeer van het land, Jökulsárlón. Het meer is ongeveer twintig vierkante kilometer groot en is het nu het diepste meer van IJsland, met een diepte van ongeveer tweehonderdvijftig meter. Ook is er een mogelijkheid om met een boot over het meer te varen en dit is onder toeristen inmens populair. In het meer drijven er altijd ijsbergen en dit zorgt voor een unieke ervaring, die je voor altijd zal koesteren.

De Geisers van Geysir.
IJsland staat bekend om zijn geisers. Een geiser is een vulkanisch verschijnsel en spuit, om ongeveer dezelfde tijden, een mengsel van stoom en heet water de lucht in. De bekendste in IJsland is Geysir. Helaas is deze niet meer zo actief, maar een andere geiser vlakbij Geysir, genaamd Strokkur, is zeer actief en spuit met regelmaat wel tot zo’n dertig meter hoogte.

Walvissen spotten.
Langs de kust van IJsland trekken elk jaar tussen mei en september verschillende soorten walvissen langs. Denk hierbij aan de potvis, orka, bultrug, witte dolfijn en de blauwe vinvis, om even enkele soorten op te noemen. Naast de walvissen zijn hier ook nog zeehonden en bijzondere zeevogels zoals een papegaaiduiker te bewonderen.

7 bijzondere plekken in IJsland.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=ciRAXPKRVVI)

Rondreis IJsland blog, enkele blogs over IJsland

Blogs met informatie voor een rondreis door IJsland.
Er is geen betere voorbereiding voor een rondreis door IJsland dan het doornemen van ervaringen die andere toeristen in dit land hebben opgedaan. Hiertoe kan je bijvoorbeeld blogs doornemen. Zo is er nuttige informatie te vinden in blogs die volledig zijn gewijd aan reizen in IJsland, maar ook in blogs van fanatieke wereldreizigers die ook over hun rondreis in IJsland een blog hebben geschreven.

 • Nomadic Matt: blog met tips voor een betaalbare rondreis door IJsland

Op de blog Nomadic Matt zijn elf tips voor een betaalbare vakantie in IJsland te vinden. De tips hebben betreking op zowel het vinden van een goedkope overnachtingsplek als op het besparen op voedsel en het goedkoop reizen binnen IJsland. Nog meer tips voor een Rondreis IJslandbudgetvakantie naar IJsland kan je vinden in bijvoorbeeld de blogs van Budget Travel en Lonely Planet.

 • Miss Tourist: blog met praktische tips voor een rondreis door IJsland

Op de blog van Miss Tourist zijn tal van praktische tips voor een rondreis door IJsland te lezen. De tips hebben betrekking op onder andere het huren van een auto en het uitstippelen van een rondreis langs alle IJslandse bezienswaardigheden.

 • Young Adventuress: blog met do’s en dont’s in IJsland

De blog van Young Adventuress beschrijft haar trip door IJsland en welke lessen andere toeristen hieruit kunnen trekken. Ze beschrijft zowel dingen die je wél moet doen (de ‘do’s’) als dingen die je beter niet kan doen (de ‘dont’s’).

 • Stuck in Iceland: alles over reizen door IJsland

Stuck in Iceland is een blog die geheel is gewijd aan toeristische informatie over IJsland. Hier kan je onder andere een handzaam overzicht vinden van alle bezienswaardigheden in IJsland, maar ook onder andere tips voor het plannen van je rondreis.

 • I Heart Reykjavik: blog over reizen naar Reykjavik

Voor informatie die specifiek betrekking heeft op IJslands hoofdstad, kan je de blog I Heart Reykjavik bezoeken. Deze site wordt regelmatig bijgewerkt met de nieuwste data en andere informatie over onder andere culturele evenementen in Reykjavik. Daarnaast vind je hier praktische informatie, zoals tips bij het kiezen van een huurauto.

 • Kids in Reykjavik: leuke uitstapjes voor ouders en kinderen

De blog Kids in Reykjavik is volledig toegewijd aan het beschrijven van kindvriendelijke uitstapjes in en nabij de hoofdstad van IJsland. Behalve praktische informatie over uitstapjes, vind je hier ook tips met betrekking tot onder andere het door IJsland reizen met kinderen en de omgang met het (wisselvallige) IJslandse weer.

 • Iceland Travels: blogs over reizen door IJsland

Iceland Travels is een organisator van tours door IJsland die ook een blog bijhoudt met allerlei toeristische informatie over IJsland.

 • The Culture Map: culturele tips in IJsland

Rondreis IJslandWie in IJsland ook wat cultuur wil opsnuiven, kan handige tips en informatie vinden op het IJsland-blog van The Culture Map. Deze blog geeft niet alleen cultuurtips voor Reykjavik, maar ook voor de rest van het eiland waar onder meer tal van musea en (zomer)festivals te bezoeken zijn.

4 redenen voor een mooie reis naar IJsland

Vier reden waarom je een rondreis naar IJsland moet boeken.
Wist je al dat IJsland steeds meer geliefd raakt bij reizigers en dat er zoveel verbazende dingen te beleven zijn waar veel mensen niets van weten? Hier lees je waarom IJsland bovenaan je bucketlist zou moeten staan! Bekijk hieronder meer informatie over IJsland. Wanneer je direct een prachtige reis naar IJsland wilt boeken dan kan je op één van de blauwe links klikken. Je komt vervolgens bij de specialist terecht waar je prachtige reizen terug kunt vinden voor IJsland, ook heb je de mogelijkheid om een mooie reis naar IJsland te boeken (bijvoorbeeld een rondreis IJsland).

Meer leuke informatie over IJsland
 1. (Hippe) muziek
  Festival Iceland Airwaves werd ooit uitgeroepen tot een van de hipste festivals ter wereld dankzij het magazine van de Rolling Stones en ook Secret Solstice, een relatief nieuw festival, wist al grote artiesten binnen te slepen. Niet alleen de groeiende festivals zijn redenen om dit muzikale eiland te bezoeken, ook de hele krijgt de hele muziekscene van IJsland steeds meer internationaal bekendheid. Bands als Sigur Rós, Of Monsters and Men, Ásgeir en Kaleo en zangeres BJORK hebben inmiddels bekendheid over de hele wereld bereikt.
 2. IJs, maar niet zó ijzig
  Dat je voor de sneeuw, husky tochten, kraakheldere hemel en eindeloze wandelingen langs gletsjers bij IJsland terecht kunt, was natuurlijk allang bekend. Maar wist je ook dat je voor de zomer een prachtige én aangenaam warme vakantie terecht kunt? Je leest het goed. De zomers van IJsland zijn allesbehalve sneeuw en ijs. De temperaturen lopen aangenaam op en de wereld veranderd. Het is zelfs zo, dat in het hoogseizoen van de zomer, de zon een paar weken lang niet ondergaat! Als deze periode ten einde loopt, en de nachten langzamerhand weer terug komen, kun je ‘s nachts genieten van het prachtige Noorderlicht.
 3. Dichterbij dan je denkt
  Als je IJsland bezoekt, kom je echt in een hele andere, nieuwe wereld terecht. Voor je gevoel zit je dan echt aan de andere kant van de wereld. Toch is dit allemaal niet zo ver van huis als dat je misschien zal denken. Het hoort namelijk allemaal nog bij Europa. Buiten het feit dat je geen vaccinaties, geen visum en geen paspoort (wel een ID kaart) nodig heeft, bent u ook nog eens binnen slechts drie uur naar de hoofdstad van IJsland gevlogen. Dat is dichterbij dan de meeste warme landen die we ‘s zomers zo graag bezoeken en zelfs een autorit naar de Duitse alpen is nog een langere zit dan deze korte vliegreis naar IJsland. (Rondreis IJsland informatie)
 4. Veilig en welvarend
  Ondanks de crisis van een aantal jaar geleden krabbelt IJsland weer op. Buiten het feit dat het een veilige en gemoedelijke omgeving is, staat het eiland ook bekend om zijn hippe uitstraling en welvarendheid. Ondanks dat het een van de weinige landen is waar de natuur nog zo puur en ongerept is gebleven, is de hoofdstad van IJsland, Reykjavik, ook nog eens supermodern en heeft het een compleet eigen sfeer.

Kortom, dit moet je gezien hebben!

Wanneer je overigens een prachtige reis naar IJsland wilt maken kan je op één van de blauwe links klikken voor meer informatie. Heel veel plezier met het uitzoeken van een mooie reis naar IJsland. Hieronder vind je overigens nog meer informatie over rondreizen op IJsland.

Rondreizen op IJsland

Rondreizen op IJsland is een ervaring die je niet snel zult vergeten, als je althans de juiste plekken en attracties bezoekt. Om je daarbij te helpen sommen we hieronder een aantal zaken op waarmee je rekening kunt houden als je rondreist op IJsland. Dus ga er even voor zitten!

Rondreizen op IJsland – alleen of in gezelschap?

Er zijn diverse organisaties die reizen verzorgen op IJsland in groepsverband. Maar alleen of met z’n tweetjes (of je vriendenclubje) door IJsland trekken is misschien wel veel leuker. Bedenk dat het IJslandse volk tot het vriendelijkste volk ter wereld behoort en je onder hen begeven is een ervaring op zich. Tijdens een groepsreis blijf je wellicht toch iets te dicht bij de groep staan en dat zou jammer zijn. Als je dus toch als deel van een groep naar IJsland reist, vergeet dan niet contact te zoeken met de IJslanders zelf!

Oké, laten we dan nu maar eens kijken wat je op je rondreis allemaal kunt bezoeken!

 1. Reykjavík – hier kom je hoogstwaarschijnlijk aan. En de stad is het bezoeken waard. Je kunt bijvoorbeeld het Vulkaanhuis bezoeken, een museum dat in beeld en geluid de geschiedenis van de vulkanen op het eiland toont. Indrukwekkend is ook de Hallgrimskirkja, een kerk zoals je nog nooit hebt gezien. Mocht je interesse hebben in architectuur, dan is je bezoekje aan IJsland na het bezichtigen van deze kerk al geslaagd. En als je budget wat uitgebreider is, dan zijn de helikoptervluchten vanuit Reykjavík naar de vulcanische landschappen natuurlijk aan te raden. Waar die ervaring natuurlijk geweldig is, moet je toch wel op zo’n 500 euro per persoon rekenen, maar dan heb je ook wat!

Meer:

 1. Geen rondreis is compleet zonder het zien van het Noorderlicht op IJsland. Waar je over het algemeen het Noorderlicht op het gehele eiland kunt aanschouwen, is het wel belangrijk om te weten dat je je het beste naar afgelegen gebieden kunt begeven om de mooiste ervaring ermee op te doen. Dicht bij steden is het licht niet zo goed te zien als op verafgelegen plaatsten met weinig omgevingslicht.
 2. Bergen – IJsland heeft een aantal bergen die je gezien moet hebben op je rondreis. Een daarvan is de berg Kirkjufell, die te vinden is in het westen van IJsland in een klein plaatsje met de naam Grundarfjörður. De berg steekt uit als een enkele bult in een verder redelijk vlak landschap. Verder vind je hier en daar om de berg heen wat kleine watervallen. Verder is er het gebied van de Landmannalaugar, waar je bergen en lavavelden in vele kleuren en de Hekla vulkaan aantreft. Als je van wandelen houdt, dan is dit een dikke aanrader.
 3. IJsgrotten – de ijsgrotten van Skaftafell in het nationale park van Vatnajökull zijn een absolute must op je rondreis door IJsland. De omgeving is volledig omgeven door ijs en sneeuw en de schoonheid in de grotten is overweldigend. Je kunt ook met een reisorganisatie in de buurt een tochtje naar de gletsjers boeken, waarbij je ook een rondleiding door de grotten kunt krijgen.

Rondreis naar IJsland

IJsland is een van de meest indrukwekkendste landen ter wereld. Je raakt er niet uitgekeken en gaat met goede en mooie herinneringen naar huis als je dit prachtige land met eigen ogen hebt aanschouwd. Het beste is per (huur) auto een rondreis door IJsland te maken vooral als je het land wilt verkennen. Er is in IJsland niet zoveel openbaar vervoer waar je de mooiste plekken kunt bezoeken en met de auto kun je zelf beslissen waar jij heen wilt rijden en verblijven. Het huren van een auto in IJsland kun je bij veel autoverhuurmaatschappijen naast het vliegveld vinden en je kunt prijzen vergelijken welke het goedkoopst is, je krijgt er meestal een vrij jonge auto mee. Je rondreis kan nu beginnen!

De mooiste must have been & seen in IJsland

IJsland heeft ruimte voor al het natuurschoon, doordat er weinig mensen wonen. Het ruige en pure landschap heeft spectaculaire natuurverschijnselen waar wij alleen maar van kunnen dromen. Toch ligt IJsland op slechts drie uurtjes vliegen van Nederland, maar je waant je in een hele andere wereld. IJsland heeft het allemaal je vindt er bijvoorbeeld:

 • De mooiste watervallen
 • Geisers en kokende poeltjes
 • Gletsjers
 • Vulkanen
 • Rivieren van zwavel
 • Rotsen met de prachtigste kleuren

Waarschijnlijk begint de rondreis IJsland in Reykjavik, de hoofdstad. Die is goed te doen per voet, omdat het een kleine stad is. Om van een mooi uitzicht te genieten over de stad, kun je de lift naar de top van Hallgrimskerk pakken en de prachtige historische gebouwen, maar ook leuke winkels aanschouwen.

Blue Lagoon
De Blue Lagoon mag je op je rondreis eigenlijk niet overslaan. Deze prachtige blauwe meer is aangevuld met zeewater en geothermisch verwarmd. Het water is minstens 40 graden en komt uit een bron uit de grond van 2000 meter diep.

Noorderlicht
Omdat IJsland ten noorden van de Poolcirkel zit is het Noorderlicht in de winter het best te aanschouwen. Met een beetje goed geluk kun je dit natuurspektakel ook in maart, april, september en oktober zien.

Walvissen spotten
Met de auto kun je rijden naar het dorpje Húsavik en daar kun je met een boot mee varen om de grote reuzen van de zee te zien. (Rondreis IJsland)

Wat is de beste rondreistijd?
Vanaf april is de beste tijd om je rondreis naar IJsland te doen. Op veel plekken kan er nog veel sneeuw liggen, maar de wegen zijn begaanbaar en de prijzen zijn nog niet te hoog.

Klimaat
Anders dan de naam doet vermoeden is het winterklimaat in IJsland net onder het vriespunt. Door het warme zeewater wat vanuit de Atlantische Golfstroom wordt meegevoerd is het in de winter niet zo koud als men zou verwachten. In de zomer is het gemiddeld een graad of 15. IJsland heeft veel wind en dat kan soms koud aanvoelen.

Rondreisroutes voor toeristen
Doordat er zoveel moois in dit land te zien is en je wilt alles beleven en de wegen goed en overzichtelijk te rijden zijn is het handig om een rondreis route aan te vragen. Je doet alles in je eigen vrijheid, maar hebt een handige route om je rondreis compleet te maken, zodat je niks overslaat en alles kunt ervaren.

Rondreizen op IJsland is een ervaring op zich, maar, zoals al eerder vermeld, vergeet vooral niet het contact op te zoeken met de plaatselijke bevolking. Vraag ze naar de bezienswaardigheden in de omgeving en wie weet waar je allemaal uitkomt, waar zelfs wij nog nooit van gehoord hebben! Veel plezier gewenst!

Op rondreis door IJsland

IJsland is bij uitstek een land wat geschikt is om een rondreis te maken. Het is een prachtig en bijzonder land. Als je kiest voor een rondreis, weet je zeker dat je een hoop zult zien van alles wat IJsland te bieden heeft. Het eiland is niet erg groot, dus je zult nooit hele dagen in de auto moeten zitten. Het rijden zelf is overigens wel de moeite waard dankzij het schitterende landschap waar je doorheen toert. IJsland telt slechts 300.000 inwoners en het eiland is 100.000 km2 groot. In 3 uur vlieg je van Nederland naar Reykjavik.

Een overgetelijke reis

Als je liefhebber bent van schoonheid in de natuur, dan is IJsland jouw plek. Avontuur is gegarandeert dankzij het ruige landschap en de bijzondere natuurfenomenen, zoals spuitende geisers. Van al het vulkanische materiaal dat de afgelopen vijf eeuwen is uitgestoten, bevindt de helft zich op IJsland. Ongelooflijk voor zo’n relatief klein eiland. Het land is gedurende het hele jaar interessant om te bezoeken, maar het meest praktische is gedurende de zomermaanden. Aangezien IJsland tegen de Poolcirkel aanligt kunnen de winters erg koud zijn. In de zomer is het circa 10 graden Celcius. Bovendien wordt het tijdens die maanden niet of nauwelijks donker, waarbij de winter juist erg donker is met slechts een paar uren daglicht.

De Golden Circle

De Golden Circle is een regio op IJsland die ideaal is om te bezoeken. Je kunt hier namelijk binnen één dag een aantal van de mooiste hoogtepunten ontdekken. Benieuwd wat de Golden Circle te bieden heeft?

 • Als je van wandelen en prachtige vergezichten houdt, dan kun je je hart ophalen in het Thingvellir Nationaal Park. Hier ligt het gigantische Thingvallavatn meer waar je op meerdere uitkijkpunten geweldig uitzicht over hebt.
 • In de Golden Circle bevinden zich meerdere geisers. Met name Geysir trekt veel bezoekers, en is dan ook de ‘stichter’ van het woord geiser. Geiser Strokkur is nog actief en daardoor eigenlijk indrukwekkender, met om de paar minuten een flinke watershow.
 • Kratermeer Kerid is precies wat de naam al zegt. Het meer bevindt zich in een kuil, dus je kunt eventueel ook zonder wandeling plezier beleven aan het uitzicht.
 • De waterval Gullfoss is prachtig om te zien. Halverwege lijkt het water onder de grond te verdwijnen, maar als je een stukje lager gaat staan zie je dat het water zich toch een weg baant.
 • De Blue Lagoon is een geothermaal bad. Hier kun je uren genieten in het warme water, midden in de natuur. Het bad is niet aangelegd. De hoeveelheid zwavel doet wonderen voor je huid.

Reykjavik

Tijdens een rondreis door IJsland mag een bezoek aan hoofdstad Reykjavik niet ontbreken. De combinatie van moderne stad met berg Esja op de achtergrond is indrukwekkend. In de stad liggen mooie kerken. In de vele musea kun je meer leren over het leven op IJsland en de geschiedenis. Ook voor shoppen en restaurants zit je in Reykjavik goed.

Meer artikelen:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je deze pagina nuttig? Deel dit dan op social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *