IJsland mag met recht een land vol verrassingen genoemd worden. Het zuiden van IJsland is gezegend met met een aantal fenomenale natuurverschijnselen die ook op de ervaren reiziger nog grote indruk zullen maken. Vulkanen, gletsjermeren, geisers, continentale platen, rotsachtige maanlandschappen en ongerepte eilanden zijn slechts enkele voorbeelden van de vele, bijzondere ingrediënten van een avontuurlijke rondreis in Zuid IJsland. Mountainbiken, excursies per 4wd, sneeuwscooteren, ijsklimmen, walvisspotten en duiken zijn hier favoriete activiteiten! Dit deel van IJsland is vanuit Reykjavik gemakkelijk te bereiken en wordt dan ook vaak gecombineerd met een bezoek aan de sfeervolle hoofdstad. Kom hieronder meer te weten over een rondreis door Zuid IJsland.

Bekijk hier de rondreizen door Zuid IJsland >>

Lees hier meer over de:

Rondreis door Zuid IJsland maken?

Een aantal “highligths” die je tijdens je rondreis in Zuid IJsland echt niet mag overslaan zijn:

  • Het schiereiland Reykjanes

Rondreis Zuid IJslandOp dit schiereiland bevindt zich de nationale luchthaven maar ook de welbekende Blue Lagoon. Er is werkelijk geen betere plek om de reisstress van je af te spoelen dan in dit unieke spa resort wat midden in een lavaveld ligt. De “Blue Lagoon” bevat maar liefst 9 miljoen liter geothermisch water. Aan dit mineraalrijke wordt een heilzame werking toegekend. Dit jaar worden er nog een tweede hotel en een ondergrondse spa aan het kuuroord toegevoegd. Reykjanes barst sowieso van de vulkanische activiteit, de rookpluimen die her en der uit de grond komen getuigen van veel natuurlijke warmwaterbronnen.

Een andere grote trekpleister is Krysuvik met haar vele “rommelende” modderpoelen omringd door prachtig gekleurde bergen. Tevens kun je op het schiereiland een bezoekje brengen aan de magmakamer van de slapende vulkaan Prihnukagigur. Voor vogelspotters is de vogelrots Dyrholaey een aanrader. Hier is van half juni tot half augustus de papegaaiduiker te zien.

Boek een rondreis door Zuid IJsland via:

De Golden Circle in IJsland

  • Golden Circle

Daarnaast zijn op het schiereiland Reykjanes ook de drie bekendste hoogtepunten van het land te vinden, te weten Pingvellir, Gullfoss en Geysir, ook wel de Golden Circle genoemd.  Het nationale park Pingvellir is niet alleen de perfecte plek voor een wandeling maar ook Rondreis Zuid IJslandgeografisch gezien een unieke plaats. Hier drijven, met een snelheid van 1 tot 2 cm per jaar, de Euraziatische en Amerikaanse tektonische platen uit elkaar. In de Silfra kloof, tussen deze 2 platen, kun je duiken of snorkelen. Een unieke ervaring! Het gehele Pingvellir park is opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Bij Gullfoss is een indrukwekkende waterval te vinden waarbij het water in de zomer met ongeveer 130m3 per seconde naar beneden stort. Door de enorme kracht waarmee het water in de kloof stort, vormt zich een grote wolken nevel waardoor bij zonnig weer vrijwel altijd een schitterende regenboog ontstaat. Een zeer fotogenieke plek dus!

In het geothermisch gebied van Geysir zijn een groot aantal bronnen te vinden die om de 5 tot 10 minuten enorme hoeveelheden water in de lucht spuiten. Een bijzonder schouwspel!

Een mooie toevoeging aan Golden Circle is de met water gevulde krater Kerio en het prachtige spa resort Fontana.

  • Vatnajökull en Eyjafjallajökull

Rondreis Zuid IJslandTevens bevindt zich op Reykjanes IJslands grootste gletsjer, de Vatnajökull. Deze gletsjer heeft een oppervlakte van 8100 km2 en de ijskap is bijna een kilometer dik. Het hele gebied rondom de gletsjer is uitgeroepen tot Nationaal Park. Op het ijsbergenmeer kun je geweldige boottochten maken tussen de ijsschotsen door. Een wandeling over het zwarte lavazand is ook een belevenis op zich.
Er worden ook begeleiden gletsjerwandelingen aangeboden. Een andere unieke plek hier is de Svartifoss waterval die omringd wordt door bijzondere basaltblokken.

Tot slot is hier ook de mooie vulkaan Eyjafjallajökull te vinden. Deze vulkaan is in 2010 nog uitgebarsten en legde toen het vliegverkeer volledig stil. Een boerengezin ,wat pal onder vulkaan woonde tijdens de uitbarsting, heeft van de nood een deugd gemaakt en er een interessant bezoekerscentrum geopend.

Op IJsland barst ongeveer elke 2 jaar een vulkaan uit, hierbij ontstaan ook regelmatig nieuwe eilanden.

  • De Westman Eilanden (Vestmannaeyjar)

Deze eilandengroep vormt een vrijwel onbekend en vergeten stukje IJsland maar zijn het bezoeken meer dan waard. De Westman Eilanden,gelegen op 11 kilometer ten zuiden van IJsland. Alleen het eiland Heimaey is bewoond en per ferry te bereiken. De echte avonturier kan in de zomer met een rubberen speedboot de overtocht maken. Met een beetje geluk kom je onderweg zelfs een orka tegen! In 1973 was hier een enorme vulkaanuitbarsting en sindsdien wordt dit eiland ook wel het Pompei van het noorden genoemd. Heimaey is met haar afmetingen van 7 x 4 kilometer klein en leent zich uitstekend voor een dagtocht. Het eiland werd wel na de vulkaanuitbarsting 2,3 kilometer groter en de vuurberg Eldfell ontstond. Op het eiland kun je zeevogels spotten, wandelen op het nieuwste lavaveld, zwemmen of een bezoekje brengen aan het natuurhistorisch museum. Dit museum herbergt een interessante collectie IJslandse mineralen. (Rondreis Zuid IJsland informatie)

Tip: Kijk ook eens op www.ijslandvakantie.net voor meer informatie.

Lees hier verder >>

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je dit artikel nou nuttig? Deel dit dan op social media, op deze manier kunnen we het artikel nog beter gaan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *