Het weer in IJsland.
Gezien de ligging in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, redelijk nabij de Noordpool, verwachten de meeste mensen dat IJsland door extreem koud weer wordt geteisterd. Dit is echter niet het geval. De winters zijn vooral in het zuiden van het eiland zelfs vergelijkbaar met die in Nederland. De zomers daarentegen zijn wel duidelijk minder warm dan in Nederland. Op deze pagina kom je meer te weten over het weer in IJsland. Ook heb je de mogelijkheid om een mooie reis naar IJsland te boeken.

Bekijk hier meer over rondreizen door IJsland >>

Lees hier verder over de:

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=mGEFJm9-q1Q)

Het weer in IJsland.

  • Milde winters

Weer IJslandDe Irmingerstroom, een Oceaanstroom die ten zuidoosten van IJsland naar het westen trekt, zorgt ervoor dat het klimaat in het zuiden van IJsland betrekkelijk mild is. De gemiddelde temperatuur ligt in het zuiden van IJsland als gevolg in de winter rond het nulpunt. Dit is vergelijkbaar met het Nederlandse gemiddelde. In het binnenland van IJsland en vooral het noorden van het eiland kan het daarentegen wél redelijk koud worden in de winter, met gemiddelde wintertemperaturen van respectievelijk -10°C en -25°C. Vergeet echter ook wanneer je IJsland in de winter bezoekt niet om zwemspullen mee te nemen. IJsland kent namelijk tal van badplaatsen waar het water door aardwarmte ook in de winter een prettige temperatuur kent. Deze badplaatsen kunnen dus ook in het winterseizoen prima worden bezocht.

  • Gematigd warme zomers

In juli is de gemiddelde temperatuur in IJsland het hoogst. Overdag is het dan in Reykjavik, de in het zuidwesten van het land gelegen hoofdstad, veelal rond de 13°C. In Akureyri, een in het noorden van IJsland gelegen stad, wordt het ’s zomers gemiddeld iets warmer met een typische maximumtemperatuur van 14,5°C. Ter vergelijking: in Nederland ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in juli bijna tien graden hoger. Het koelt in Nederland ’s avonds in de zomer wel meer af dan in IJsland. Zo ligt de gemiddelde minimumtemperatuur in Reykjavik in juli rond 8°C, slechts vijf graden onder het gemiddelde maximum. In Nederland daarentegen is de gemiddelde minimumtemperatuur in juli 14°C, bijna tien graden lager dan de gemiddelde

Weer IJsland
Weer IJsland

maximumtemperatuur in deze maand.

  • Wisselvallig weer

Het weer kan in IJsland zomaar binnen zeer korte tijd omslaan. Een veelgemaakte grap in IJsland luidt dan ook ‘als het weer je nu niet bevalt, wacht dan even vijf minuten’. Zo kan het op dezelfde dag in de middag zomers warm zijn (voor IJslandse begrippen) én in de avond vriezen. Bij het plannen van een rondreis door IJsland loont het zich dus om geregeld de laatste weersverwachting na te slaan. Sommige IJslandse natuurfenomenen, zoals bepaalde vulkanen, kunnen beter alleen bezichtigd worden met goed weer.

Weer IJsland
Weer IJsland

Weer IJsland winter en zomer

  • Korte dagen in de winter, lange dagen in de zomer

Nog een belangrijk verschil met Nederland is dat de zon in IJsland in de winter laat opkomt en weer snel ondergaat. Doorgaans is de zon in de winter slechts vier tot vijf uur per dag aan de IJslandse horizon te zien. Uiteraard kent het eiland wel genoeg kunstmatig licht om voor het gebrek aan zonlicht te compenseren. In de zomer daarentegen (van midden mei tot midden augustus) is er op enkele uren na vrijwel de gehele dag zonlicht.

Tip: Wanneer je overigens van plan bent om een heerlijke vakantie of rondreis te boeken naar IJsland dan kan je op één van de blauwe links klikken. Je komt vervolgens bij de specialist terecht waar je de mooiste reizen kunt gaan uitzoeken. Voor meer informatie over het boeken van een reis naar IJsland: www.ijslandvakantie.net.

Bekijk hier de mooiste rondreizen en vakanties in IJsland >>

Heb je een vraag, wil je een correctie doorgeven of een opmerking plaatsen? Laat dan hieronder een bericht achter. Vond je dit artikel nuttig? Deel dit dan op social media, op deze manier kunnen we het artikel nog beter gaan maken, met o.a. meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *